Продукти

Контакт

Тел.: 0879465071
Мобилен: 0893358866
E-mail: office@perfektmebel.com

Партньори

Изберете език

КухниРазпродажба мебелиОбзавеждане по поръчка

Kухнята, която ви подхожда

Много е лесно да бъдем примамени от красив кухненски дизайн и да си представим как би подхождал той на нашето жилище... Кухнята е може би най-специалната част от дома, мястото, където трябва да се чувстваме уютно, удобно и “елегантно” да приготвяме храната си, бързо и ефикасно да се “отърваваме” от отпадъците, мръсните прибори и чинии. Много е лесно да бъдем примамени от красив кухненски дизайн и да си представим как би подхождал той на нашето жилище. Но в крайна сметка основната задача, която трябва да разрешим, избирайки нова кухня, е много повече свързана с функцията й, с това тя да бъде точната кухня, в която всичко да бъде удобно и съобразено с нашите изисквания и навици. Дизайнът е “лустрото”, което ще “облече” желаната от нас конфигурация и ще ни накара да се наслаждаваме на приятни мигове със семейството и приятелите ни, да посрещаме новия ден с ароматно кафе, да се забавляваме, приготвяйки нашата вечеря... И така първата стъпка, която трябва да предприемем, преди да се втурнем в търсенето на “кухнята”, е да отделим време, за да  направим детайлна преценка какво не ни харесва в тази, която ползваме или сме ползвали. Най-лесният и сигурен начин да постигнем това е като си изготвим списък.

Дори да звучи елементарно или пък несериозно, в действителност усилието си струва. Имайки реалната представа какво ни трябва и какво със сигурност не бихме искали в новата си кухня, изборът се улеснява, а рискът от разпиляване на първоначалния ентусиазъм в безполезни лутания и “залитания” по примамливи дизайни се елиминира.

Въпросите, чиито отговори със сигурност не бива да пренебрегваме, са: необходимата площ на кухненските работни плотове, обемът и разпределението на шкафовете за съхраняване на продукти, домакински прибори, обемите на хладилника, фризера, разстоянията помежду им и т.н.

В общи линии могат да се следват някои универсални правила като например:
- избягване на хаотичните движения, абсолютно целенасочено разпределени уреди и шкафове, минимални компромиси в полза на дизайна и за сметка на функцията;

- фурната може да бъде поставена настрана, тъй като тя не се използва особено често, докато микровълновата фурна е доста по-често използвана, особено ако нямате много време и трябва да бъде в оптимална близост до “работната” част, защото тя в повечето случаи ще ни бъде необходима през различните часове на деня за затопляне, размразяване, подготвяне на храната за готвене и т. н.;

- съдомиялната машина, ако предвиждате такава в своята нова кухня, е препоръчително да бъде непосредствено до шкафовете, където съхранявате прибори, чаши и чинии, които от своя страна трябва да са в близост до зоната за хранене през деня;

- хладилникът би бил най-удобен, ако е разположен до зоната за приготвянето на продуктите, шкафовете с чинии и не особено далеч от зоната за хранене;

- правилното оразмеряване на обемите на хладилника и шкафовете за съхраняване на суровите продукти е съществено важно и се осъществява в зависимост от индивидуалните необходимости и навици на семейството, от това колко пъти седмично се пазарува и т. н.;

- необходимостта от по-малка маса или барплот за “бързо” хранене, закуска, кафе, следобеден чай, питие също си заслужава да бъде обмислена;

- планирането на осветлението като важен компонент от оборудването може да направи обитаването на кухнята ви не само удобно, но и ефектно.
 
Кухненски остров

Ако кухнята ви е достатъчно голяма, спокойно може да си позволите кухненски остров. Освен че ще бъде красива добавка и стилен акцент, кухненският остров ще ви осигури и допълнителна полезна площ. Когато се проектира кухненски остров, трябва да се имат предвид необходимите разстояния между отваряемите шкафове. В зависимост от специфичните нужди островът може да изпълнява и допълнителна роля като неразделна част от оформлението на пространството, като бъде свободностоящ по средата или използван като разделящ елемент между кухнята и трапезарията. Несравнимото удобство, което предлага тази конфигурация, е възможността за скъсяване на разстоянията чрез организирането на
т. нар. работен триъгълник, който свързва работен плот, мивка и хладилник.

Когато островът разделя кухнята от трапезарията и дневната, той може да бъде разработен с две лица, раздвижен на няколко нива,  както и да изпълнява повече от една функция. Откъм кухнята шкафовете могат да бъдат дълбоки и удобни за съхраняване на множество вещи, докато към дневната островът може да бъде оформен с открити полици и рафтове или покрити с матови или прозрачни стъкла. Такъв остров може да се превърне в изключително удобен и атрактивен бар с високи столове, любимото за вас и вашите гости място за сядане. Островът може да бъде снабден и с мивка, готварска печка, фурна или чисто и просто да бъде използван като зона за потготвяне на храната за готвене. Островът ще изпъкне с целия си блясък само ако сте предвидили подходящото за целта допълнително осветление.

Избор на подходяща мивка

Вярвам всички сте убедени, че мивката е най-интензивно използваната зона в кухнята. Всеки един процес, както и съпътстващите го етапи започват и свършват там. Това “деликатно” място се нуждае и от най-много грижи за поддържане на добър външен вид. Тук обмислянето и планирането на всяко едно движение или операция трябва да се извърши особено внимателно и на базата на това да се ситуират правилно всичките необходими компоненти, съставляващи функционирането на тази зона. По този начин ще бъдат избегнати множество бъдещи неудобства, които биха ви дразнили всеки ден. Избирайки вида мивка, всъщност вие предопределяте и степента на грижите си за нея. Мивката от неръждаема стомана продължава да е фаворит.

Съвременните разработки предлагат висококачествени продукти с максимално улеснена поддръжка. Порцеланът също предлага разнообразна гама от цветове и опции, в съчетание със завидна здравина. Емайлът не е особено препоръчителен за кухненската мивка, тъй като изисква интензивна поддръжка и не е дълготраен. Екстравагантните мивки от мед и бронз се предпочитат като вариант за “втора” мивка за кухни в класически стил. Използват се предимно като бармивки или такива за първоначалното измиване на зеленчуците и плодовете.
 
Цветовете в кухнята

Вашата нова кухня би изглеждала по съвършено различен начин, в зависимост от подбора на цветовете и комбинациите помежду им.
Хладните, леки и приглушени тонове, въздействащи с минимален контраст, могат оптически да уголемят пространството. Противоположен ефект се постига с използването на топли, ярки и тъмни цветове и контрастните им съчетания. Ако сте решили кухнята ви да се откроява с индивидуализъм и да прави впечатление както на вас така и на околните, то традиционното бяло не би ви помогнало много. Разбира се, това не означава, че този цвят е категорично изключен от палитрата на съвременната кухня. Ефектът на чистото “санитарно” бяло може да бъде трансформиран чрез оригинално допълнение от сполучливи комбинации с други цветове или да се разработи във вариант на контрастни текстури.

Оранжевото е доста интензивен и ярък цвят, който неминуемо привлича вниманието и е изключително подходящ за акцентите и детайлите, освен това внася свежест и ведро настроение в кухнята.

Жълтото е цветът, с който кухнята ви ще бъде забелязана най-бързо. Бледите нюанси са по-подходящи за постигане на “слънчева” атмосфера, докато наситеното жълто е най-добре да се използва  за отделни елементи и акценти, тъй като прекалената му интензивност би могла да въздейства агресивно върху окото.

Пурпурният цвят е хит сред съвременните кухни. Тъмните нюанси излъчват благородство, но е добре да се използват пестеливо и да не заемат твърде големи площи, подходящи са и като акцент, докато по-светлите и бледи виолетово-лилави нюанси са предпочитани за създаване на свежа и жизнерадостна среда.

Вариациите на червени кухни също са сред фаворитите днес. Червеното внушава стил и изисканост и въпреки че с него могат да се постигнат впечатляващи ефекти, не бива да се допуска да се преврне в доминиращ цвят.

Кухнята в синьо вдъхва свежест и чистота, действа релаксиращо и отпускащо. В най-светлите си оттенъци синьото създава чувството за въздушност и лекота в пространството. По-тъмните сини внушават респект и сигурност. Те допадат на хора с ярко изразена индивидуалност.

Зелената кухня навява романтика и спокойствие, хармония с природата, тъмното зелено интуитивно се асоцира с високопоставеност и благополучие.

Стилове и съвременни тенденции за кухнята

Кухнята като неразделна и съществена част от интериора също трябва да е проектирана и аранжирана, така че да е в съответствие с цялостния дизайн на жилището. Много често се случва да харесваме изчистен или минималистичен стил за дневната, но да сме почитатели на класическата романтична кухня или пък точно обратното. В такива случаи най-добре е да решим за чия сметка ще бъде направен компромисът. Тенденцията на “новите антични” мебели е във възход. Все повече хора предпочитат кухните им да изглеждат “антично”, но зад този екстериор да се крият всичките необходими екстри и иновации на съвременната кухня. Вграждането на кухненските уреди и скриването им зад плотове, които по нищо не се отличават от общия дизайн на мебелите, допринася за създаването на уютна обстановка, в която функцията привидно отсъства. Контролпанелите също остават скрити за окото. Френският “прованс” стил също е сред лидерите за съвременната кухня. С помощта на различни архитектурни добавки и украсителни орнаменти днес в кухнята може да бъде наподобена автентичната обстановка от отминали времена. Актуални са декоративните греди по тавана, богатата орнаментална украса и фреските, изписани въру мебелите.

Друга тенденция, набираща популярност, е свързана с разполагането и дизайна на кухненските шкафове. Новият дизайн толерира повече стъкло, отворени пространства, по-малко стенни шкафове. Кухненският килер е по-актуален отвсякога. Малкото пространство, отделено чрез плътна или полупрозрачна врата непосредствено до кухнята, е любимата “тайна” на съвременната домакиня. Килерът може да изглежда толкова уютен и привлекателен, стига да развием фантазията си, лавици и полици с подредени колоритни кутии, буркани, кошници, домакински кърпи и т. н.

Глазираните повърхности също са хит и кухните стават неустоимо гладки и блестящи.

Колкото се може повече светлина и прозорци, такива са стремежите и препоръките на съвременните дизайнери. Когато става въпрос за подовото покритие в кухнята, наред с добре познатите плочи от теракота, естествен камък, керамика и порцелан дървеният под се превръща в предпочитан вариант, особено когато търсим ефекта от натуралното излъчване.

Малките хитринки в кухнята не само ще ви допаднат бързо и ще ви забавляват неимоверно, със сигурност след време ще се чудите как сте се справяли без тях. Колкото повече удобни “скривалища” имате в своята кухня, толкова по-бързо и лесно ще оправяте бъркотията от сутрешното бързане или снощното “пиршество”, а кухнята ви винаги ще изглежда като току-що инсталирана. Днес повече отвсякога свикваме да разчитаме на множество улеснения и дори “глезотии” в кухнята. Летвата на изискванията към кухненските мебели и оборудване се покачва стремглаво и ние очакваме едва ли не всичко да се движи, и то само с едно докосване. А защо не?

Мивките са снабдени с незаменими удобства, спестяващи ценно време, като подвижни дъски за рязане, отцеждане и т.н. Последен “писък” в кухнята е вградената кафе-машина, която мели кафето непосредствено преди да приготви ароматната течност. Вграждането на микровълновата фурна в общия дизайн е вече лесно със специално конструиран шкаф, над който е изведено таблото за управление.

Ако при подбирането на уредите и различните приспособления в кухнята се постараете да съобразите дизайна, цветовете и облика им, това ще придаде на кухнята ви хармоничен вид. Сливайки се с цялото, отделните уреди винаги ще изглеждат поставени на “мястото си” и няма да създават чувството за разбърканост. Електрическите ключове и контакти е добре да бъдат дискретно прикрити, но удобно ситуирани за всеки един от уредите. Уредите от своя страна стават все по-безшумни, икономични и “умни”.
Стъклото се появява все повече в кухненските повърхности.

Благодарение на съвременни разработки за третиране на стъклото, то може да се използва от  зони с висока температура до места с интензивна дейност, без това да застрашава ни най-малко неговата цялост или да се наранява повърхността му. Кварцът си извоюва достойна позиция сред материалите за кухненски плотове. Със своето цветово разнообразие, блясък и луксозна завършеност той е незаменим елемент за изисканата кухня. Източното влияние през последните години направи много актуални облицовъчните плочки от метал, стъкло и бронз, които в кухнята намират широко приложение.

И като обобщение на казаното дотук и съвет към всички вас, на които ви предстои да се сдобиете с нова кухня, преди всичко не прибързвайте с избора си. Уверете се, че сте успели да видите и прецените на “живо” онова, което предлага пазарът на кухненски мебели и оборудване. Суперполезната и изпълнена с удобства и иновационни механизми кухня, наред с безспорните улеснения, които предлага, в крайна сметка трябва да отговаря възможно най-точно на вашите конкретни изисквания и навици.  

 

Автор: ВЕСЕЛА МАРКОВА 

източник: ka6tata.com

Всички цени в сайта са с включено ДДС

Меню

Търсене

мебели пазарджик
спалнимебели пловдив